was successfully added to your cart.

Winkelmand

Blog

Borsttuig of halsband?

By 15 maart 2020 No Comments

Wat is beter, een borsttuig (hondentuig) of een halsband?

Deze vraag zie ik regelmatig voorbij komen en daar wou ik graag antwoord op krijgen. Ik ben in contact gekomen met Puppygroep.nl en zij hebben onlangs zes hondenexperts en kynologisch gedragstherapeuten uitgebreid geïnterviewd rondom dit vraagstuk. Het geschreven stuk hieronder is een hoofdstuk afkomstig uit het boek Het Ultieme Trekken Afleren Handboek voor Puppy’s en Puberhonden, van Puppygroep, dat ik graag met jullie wil delen.

Zes experts geïnterviewd

Onder de geïnterviewde experts zijn de meningen verdeeld over het vraagstuk of iedere hond een borsttuig/harnas/hondentuig zou moeten dragen in plaats van een halsband. Kijkend naar de argumentatie wordt er meer duidelijk.

 

Wel of geen harnas?

De reden waarom sommige mensen kiezen voor een borsttuig in plaats van een halsband is omdat studies hebben uitgewezen dat een halsband schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de hond. Als voorbeeld, in een onderzoek uit 2006, genaamd Effects of the Application of Neck Pressure by a Collar or Harness on Intraocular Pressure in Dogs, hebben ze bij 26 honden getest wat de druk in en rondom de ogen doet wanneer honden trekken aan de riem. Dit hebben ze getest met een halsband en een hondentuig. Wat blijkt is dat de druk in de ogen aanzienlijk, en zelfs gevaarlijk, toeneemt bij honden die een halsband dragen wanneer ze erg trekken aan de riem. Daarom adviseren ze in het rapport om een harnas/hondentuig te dragen bij honden.

Verder wordt op diverse websites genoemd dat een halsband kan resulteren in een nekhernia en/of dat de slokdarm wordt dichtgeknepen of gekneusd raakt. Let wel, de gevonden websites verwijzen niet naar daadwerkelijke bronnen waarin een studie/onderzoek datgene wat ze zeggen onderbouwen, waardoor het niet gecontroleerd kan worden. Bovendien gaat het hier om onderzoek naar honden die trekken aan de halsband vs honden die trekken aan een tuig. Terwijl het streven van jou zou moeten zijn om de hond te leren meelopen aan de slappe lijn. Als de hond eenmaal aan de slappe lijn meeloopt dan is het dus ook minder van belang of hij aan een halsband of een tuig meeloopt.

 

Kijk goed naar de voorkeur en het ras van je hond

Enkele experts hebben aangegeven geen integraal advies te geven over het gebruik van een harnas of halsband. Het is juist slim om goed te kijken naar de voorkeuren van je de desbetreffende hond, zeggen ze. De ene hond is de ander niet en soms vindt een hond een halsband juist niet fijn en een harnas wel of andersom.

Sommige hondenrassen hebben van nature (meer) moeite met ademhalen zoals bijvoorbeeld een Franse bulldog of mopshond. Voor dit soort rassen is het advies om een tuigje te gebruiken in plaats van een halsband. Let wel, het ene tuig is het andere tuig niet. Wanneer je kiest voor een tuig, let dan goed op comfort. Een tuig hoort comfortabel te zitten en niet te snijden of drukken (let met name op plekken als onder de oksels en in hoeverre de voorpoten vrij kunnen bewegen). Mocht je een hondentuig willen aanschaffen voor je hond dan is het advies om een tuig op maat te bestellen.

Verschillende doelen dienen

Zoals het ook mogelijk is om meerdere hondenlijnen te gebruiken, zoals een lange en een korte hondenlijn, is het ook mogelijk om een halsband én hondentuig/harnas te gebruiken. Ze kunnen ieders een doel dienen, waarbij je het bijvoorbeeld naar je hond toe duidelijk maakt dat hij met het tuigje aan de lange lijn mag rondsnuffelen, maar aan de halsband en korte lijn bij je in de buurt hoort te blijven.

 

Halsband of tuigje bij een puppy?

Kort gezegd, een puppy went over het algemeen genomen sneller aan een halsband dan een tuigje, omdat een tuigje groter is en om zijn lijfje zit. Ze kunnen zich dan gevangen voelen. Ook hangt het af welk tuigje je hebt. Je hebt namelijk tuigjes die je middels een kliksysteem in zijn geheel los/vast kunt klikken. Er zijn ook tuigjes die over het hoofd van de pup gaan en sommige pups vinden dit spannend. Beide tuigjes wensen een juiste introductie, maar het is verstandig om extra tijd en energie te steken in de introductie wanneer je een tuigje hebt dat over het hoofdje gaat van de pup. Ook het feit dat de musketon van de lijn bij een tuig over het algemeen genomen op het rugstukje vast geklikt moet worden, kan een pup als spannend ervaren. Bij een halsband kan je de ring waar de musketon aan vast geklikt moet worden makkelijk even naar de zijkant of onderkant draaien, waardoor het vast klikken over het algemeen als minder spannend ervaren wordt.

 

Terugkomend op de vraag van dit hoofdstuk; halsband of tuigje bij een puppy? Zoals je in het begin van dit artikel hebt gelezen is er geen integraal advies. Het heeft te maken met jouw persoonlijke voorkeuren, welk hondenras je hebt en de voorkeuren van je puppy.

 

Mocht jouw eerste keuze zijn om een tuigje te gebruiken, dan is nog steeds het advies om de eerste dagen te beginnen met een halsband, omdat de introductie hiervan een stuk eenvoudiger en makkelijker is. Aangezien je wel de eerste dagen direct met je puppy dient te wandelen (hem buiten te laten plassen en poepen) is een halsband voor die eerste dagen praktischer. Die eerste dagen binnenshuis heb je dan de tijd om het tuigje te introduceren bij je pup. Eenmaal een goede introductie gehad kun je het tuigje bij je hond om doen en lekker een stukje wandelen.

 

Ben jij op zoek naar een sterke, duurzame en betrouwbare op maat gemaakte kwaliteit halsband? Neem dan eens een kijkje op onze pagina Halsband op maat voor meer informatie over onze halsbanden, zie: https://www.lenacreaties.nl/halsband-op-maat/.

 

Voor eventuele vragen over onze halsbanden neem contact op met info@lenacreaties.nl. Ik help je graag verder.