was successfully added to your cart.

Winkelmand

Blog

Is jouw hond bang voor vuurwerk?

By 2 december 2019 No Comments

En wat kun je hieraan doen?

Voor veel honden is Oud&Nieuw geen pretje. Wanneer je hond bang is voor vuurwerk, is het geknal en de lichtflitsen een angstige ervaring. Helaas wordt er elk jaar nog steeds eerder vuurwerk afgestoken dan is toegestaan. Wat kun je met Oud & Nieuw voor je hond doen? Hieronder verschillende tips:

 

1. Je hond uitlaten op oudejaarsdag

Op veel plekken in ons land begint men al vroeg met het afsteken van vuurwerk. Als jouw hond bang is voor vuurwerk dan is het een kwelling om naar buiten te gaan. Dwing je hond dus niet.

– Houd de wandelingen kort

– Wandel desnoods op een afgelegen plek waar geen vuurwerk wordt afgestoken

– Kies een tijdstip waarop het rustig is

De avondwandeling kun je desnoods geheel overslaan en de hond alleen even snel in de tuin laten plassen.

 

2. Hersenwerkspelletjes

Bereid van tevoren een aantal leuke en ingewikkelde hersenwerkspelletjes voor voor je hond! Het zal hem afleiden van het geknal. Voor inspiratie en voorbeelden kun je lid worden van deze Facebookgroep: Hersenwerk voor honden

 

3. Favoriete snack

Je kunt je hond ook zijn favoriete snack geven, een gevulde Kong, een bot of gedroogde kauwsnack Op deze manier is het hond bezig met iets anders en hopelijk vergeet hij dan voor even de geluiden om hem heen.

 

4. Spiegelen

Ga lekker met je hond op de grond op een matras liggen, lees bijvoorbeeld een boek zodat je hartslag zo rustig mogelijk wordt, honden spiegelen dat. Als je je boos maakt over vuurwerk, levert dat bij je hond stress op.

Je kunt er ook voor kiezen om ‘s nachts beneden te slapen bij je hond. Als je dat een aantal keren per jaar doet, dan zullen de honden het ook niet gaan associëren met vuurwerk en met stress.

 

5. Relaxing muziek voor je hond

Op Youtube staat een link met dog relaxing music. Dat kun je bijvoorbeeld aanleren in een voor hun saaie situatie. Bijvoorbeeld je bent thuis aan het werk en je hebt even geen aandacht voor de hond. Voor hen is dog relaxing music dus verbonden met ik ga maar een dutje doen want het is toch een paar uur saai.

 

6. Veilige plek

Als het zover is en je hond heeft de behoefte om weg te kruipen, laat dat dan toe. Het heeft geen zin om hem te dwingen bij je op de bank te komen zitten. Laat het dus aan de hond over wáár hij zich op dat moment het veiligste voelt. Leg desnoods een deken over de plek waar de hond wegkruipt, dat kan de bench zijn, in zijn mand, onder het bed etc. Leg desnoods een kledingstuk met jouw geur bij de hond, zodat hij zich extra veilig voelt.

 

7. Ondersteuning met medicatie

Mocht het voor je hond nog steeds te veel zijn en is hij niet meer benaderbaar, dan kun je je hond angstverminderende medicatie geven. Dit zal de angst remmen en je hond weer wat meer toegankelijk maken. Bach Rescue kan een ondersteuning zijn voor honden met vuurwerkangst. Lees hier meer over Bach Rescue producten voor huisdieren.

 

8. Vuurwerkoverlast melden

Steeds meer mensen storen zich aan de vuurwerkoverlast rond Oud & Nieuw. De overlast wordt vooral veroorzaakt door harde knallen, te vroeg afgestoken vuurwerk en onveilige situaties op straat. Heb jij er last van? Dan kun je dat melden bij de lokale politie: 0900-8844. Je mag alleen legaal vuurwerk afsteken op oudejaarsavond tussen 18.00 en 02.00 uur. Maar niet overal. De politie houdt extra toezicht op vuurwerkoverlast in de aanloop naar oudejaarsavond en op de dag zelf.